Επίτροπος Περιβάλλοντος

Καλωσορίσατε στην σελίδα μας,

Μέσα σ΄αυτό τον χώρο θα προσπαθήσουμε να είμαστε όσο πιο κοντά μπορούμε στις περιβαλλοντικές σας ανησυχίες, δίνοντας πληροφόρηση για όλα όσα ωφέλιμα συμβάλλουν στον κοινό στόχο όλων μας που αφορά στην αειφορία του τόπου και του πλανήτη μας.

Δύσκολο θέμα, πολυσύνθετο και υπεραπαιτητικό, αφού σε καμία περίπτωση δεν προδιαγράφει εύκολες λύσεις.

Η ανάγκη εξυπηρέτησης των ανθρώπινων αναγκών που πολλαπλασιάζονται σε σχέση με τη βασική και θεμελιώδη ανάγκη σεβασμού του περιβάλλοντος πολλές φορές φέρνει τους δύο πόλους σε σύγκρουση.

Την ίδια ώρα πρέπει να αναλογιστούμε ότι οι άνθρωποι αποτελούν μέρος του όλου και όχι το όλον, σε μια προσπάθεια να απαλλαγεί η ανθρωπότητα από το βάρος των κακών πρακτικών και συνηθειών που έχουν μόνο αντίκτυπο στους ίδιους τους ανθρώπους.

Ζητήματα όπως ο υπερκαταναλωτισμός οδηγούν σε μεγάλα προβλήματα τα κράτη, αφού οι παραγωγικές δυνάμεις της φύσης καλούνται να παράξουν, να φιλτράρουν, να επεξεργαστούν πολλά περισσότερα από όσα δύνανται για να εξυπηρετήσουν όλα όσα οι απαιτήσεις μας επιβάλλουν.

Με τα όσα τρόφιμα παράγουμε και δεν καταναλώνουμε θα μπορούσαμε να ταΐζουμε όλους τους ανθρώπους που πεινούν στην Ευρώπη και άλλους τόσους στην Αφρική.

Η γη δεν μπορεί άλλο να παράγει για να πετάμε αλόγιστα. Επιπλέον το μεθάνιο που τα απόβλητα μας παράγουν είναι απροσδιόριστο δημιουργώντας άλλα ζητήματα.

Η συνύπαρξή μας με την άγρια ζωή είναι επίσης προβληματική εξαιτίας της συμπεριφοράς μας απέναντι στα ενδιαιτήματα κάθε ατόμου - χλωρίδας και πανίδας – κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι άγρια ζωή αποτελούν και τα αγριόχορτα, οι σαύρες και τα έντομα.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί ήδη κορωνίδα της ΕΕ και δεν επιτρέπει πισωγυρίσματα και δικαιολογίες.

Η πρόσφατη ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του νόμου για το κλίμα δίνει σαφέστατες ενδείξεις για τους στόχους και τις προτεραιότητες του Κράτους.

Από αυτό το σημείο και έπειτα, με τον ελάχιστο χρόνο που απομένει για την αναστροφή της ήδη βεβαρυμμένης κατάστασης που φέραμε τον πλανήτη, οφείλουμε ο κάθε ένας ξεχωριστά να αναλάβει την προσωπική του ευθύνη και να υποστηρίζει τις προσπάθειες της Κρατικής Μηχανής και βεβαίως να είναι εκεί και όπου απαιτείται, με όλα τα μέσα, να πιέζει για τις αλλαγές πολιτικής, εκεί και όπου απαιτείται.

Ισχύς εν τη ενώσει λοιπόν, με σεβασμό και επιχειρήματα.

Κλέλια βασιλείου

Επίτροπος Περιβάλλοντος