Επίτροπος Περιβάλλοντος


Η Αντωνία Θεοδοσίου κατέχει πτυχίο Αρχιτεκτονικής επιπέδου μάστερ με ειδικότητα στην οικολογική δόμηση και την αποκατάσταση μνημείων αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, από το Πολυτεχνείο Άαχεν στη Γερμανία. Παρακολούθησε σειρά μαθημάτων στη Μηχανική Περιβάλλοντος στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μπράουνσβαϊγκ, στη Γερμανία και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Αποκατάσταση Ιστορικών Μνημείων στο Πανεπιστήμιο Frederick στην Κύπρο. Έχει παρακολουθήσει, επίσης, το πρόγραμμα σπουδών στη Σχολή Ξεναγών του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ).

Διετέλεσε για πέντε χρόνια Διευθύντρια του Έργου Διαχειριστικού Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης Ακάμα στο Τμήμα Περιβάλλοντος. Συνεργάστηκε με την Εθνική Επιτροπή UNESCO για την ένταξη της Τέχνης της Ξερολιθιάς στον Εθνικό και τον Παγκόσμιο Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας και μετείχε ως εμπειρογνώμονας της UNESCO σε αντίστοιχα εκπαιδευτικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Ως εμπειρογνώμονας ασχολήθηκε σε προγράμματα περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης καθώς και σε θέματα πολιτισμού και ενέργειας του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura2000. Εργάστηκε στον ΚΟΤ και συμμετείχε στη δημιουργία του προγράμματος τουρισμού σε παραδοσιακές οικοδομές.

Είναι Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Διεπιστημονικής Μελέτης της Ξηρολιθιάς (SPS), Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χώρων - Κυπριακό Τμήμα (ICOMOS) και Επιστημονικός Εκπρόσωπος του ICOMOS Κύπρου στη Διεθνή Επιστημονική Επιτροπή Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Γης (ISCEAH). Είναι, επίσης, μέλος σε εθνικές και διεθνείς Ενώσεις και Συμβούλια περιβάλλοντος και πολιτισμού.

Έχει λάβει εθνικές και διεθνείς διακρίσεις για έργα αρχιτεκτονικής και τοπίου, καθώς και για την αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων και αρχαίων μνημείων και εκπροσώπησε την Κύπρο σε Μπιενάλε Τέχνης και Αρχιτεκτονικής.
Έχει συγγράψει βιβλία και οδηγούς για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το περιβάλλον, το παραδοσιακά ανθρωπογενές τοπίο, τις ξηρολιθικές κατασκευές, τη φύση και τον πολιτισμό της Χερσονήσου Ακάμα.